boardtræning, åbent vand underviserprøven

Åbent vand underviserprøven – friluftsvejlederuddannelsen

Uddannelse af friluftsvejleder-studerende i åbent vand underviserprøven.

Uddannelsen foregår over 24 lektioner á 60 minutters varighed og indeholder:

  • 4 timers Førstehjælp – Hjerte-/lungeredning og brug af hjertestarter (ERC, BLS-AED provider).
  • Introduktion til prøven og det benyttede udstyr i bassin
  • Gennemgang af prøven i sammenhæng i bassin
  • Gennemgang af prøven i sammenhæng i åbent vand
  • Prøveaflæggelse

Det har været et spændende samarbejde med Idrætshøjskolen i Viborg og VIA University at strikke uddannelsesforløbet sammen, så det både passer i de øvrige moduler på friluftsvejlederuddannelsen, og samtidig tager højde for de studerendes start niveau samt vejr og vind. Fx. har det været nødvendigt at lægge noget af vandtræningen i svømmehallen, for kunne gennemføre dette på forsvarlig og komfortabel vis.

 

boardtræning, åbent vand underviserprøven Førstehjælpsundervisning, Hjertelungeredning (BLS-AED) rescue board og torpedotræning, åbent vand underviserprøven

Valg af våddragt til livredning

Hvis du vil dyrke livredning i åbent vand, er det vigtigt. at du klæder dig fornuftigt på til den aktuelle temperatur. Medmindre du kun vil dyrke livredningen i nogle få timer ad gangen, ganske få uger om året, får du brug for mindst 1 våddragt – derfor har vi skrevet denne artikel om valg af våddragt.

Våddragt er tilladt, og i nogle tilfælde et krav, ved aflæggelse af Åbent Vand underviserprøven.

Valg af våddragt – Tykkelse

En våddragt på 3 mm er fin til sen forår og tidligt efterår. Ønsker du at dyrke livredning i det tidlige forår og sene efterår, anbefales det, at vælge en våddragt på min 5 mm.

Valg af våddragt – type

Våddragter opdeles groft sagt i to kategorier – svømmedragter (glat neopren) og surfdragter (almindelig neopren).

Svømmedragt

Våddragt til svømning er oftest udført i glat neopren, samt et tyndere materiale ved skyldre. Glat neopren er for at mindske vandmodstanden, og det tyndere materiale giver større bevægefrihed ved svømning.  Glat neopren slides hurtigere, og får lettere “nail cuts” – neglemærker. Derfor anbefales glat neopren / svømmedragt ikke til livredning.

Surfdragt

Våddragt til surf, SUP og dykning er typisk udført i klassisk neopren (let ru overflade). Dragterne har typisk forstærkninger omkring knæ, og dækker halsen bedre

Våddragt – farver

Har du mulighed for at vælge farver, så anbefaler vi at du vælger en dragt med farverige (pang farver) op ærmer og skuldre. Er det ikke muligt, kan man altid iføre sig en rashguard. Som Rashguard kan man fx en anvende en langærmet løbetrøje som denne:  ID Tech© Active T-shirt m. lange ærmer, Fl. Gul

Hvor køber jeg en våddragt?

Der findes et hav af forhandlere af våddragter. Vi har fået en rigtig god behandling af Surfline.dk ved køb af SUPs, veste og hjelme, og de har også ofte nogle virkelige knaldtilbud på våddragter – specielt her udenfor sæsonen. Jeg har selv købt 5 mm Cressi Castoro 5 mm dragt hos Surfline

Rescue board med udstyr - Livredderklub Midtjylland

Kolding Pure Extreme

Livreddertjeneste ved Kolding Pure Extreme 2017.

Svømningen foregår over en ca. 900 meter lang strækning i Kolding å hvor vore livreddere dels er placeret på land som spottere, og i vandet med rescue board og torpedo, for hurtig undsætning. Livredderne har naturligvis radiokontakt med hinanden.

 

  • Udstyr benyttet på eventet:
    • Grundudstyr
    • Livredderbase
Livredder, event: Kitetour - Livredderklub Midtjylland

Kitetour 2017 – DM i kitesurfing

Vi udfører livreddertjeneste ved Kitetour – DM i freestyle Kitesurfing.

Op til arrangementet har vores båd-crew fået træning i håndtering af kitesurfingudstyr, så de både kan undgå at få kitens liner i skruen, og hurtigt kan få en eventuel tilskadekommen surfer ud af kiten, og dermed standse ulykken.

  • Udstyr, udover standardudstyr*:
    • Flextelt
    • Gummibåd

 

Livredder, event: Kitetour - Livredderklub Midtjylland

 

Læs mere om vores udstyr på udstyrslisten